vrijdag 31 mei 2019

Een bezoek aan Elio en Co

Enkele smaakmakers van de erg mooie tentoonstelling, georganiseerd door de bonsai club van Mons.








donderdag 30 mei 2019

Teatime

Theezakjes zijn tegenwoordig erg populair bij het geven van organische meststof. De zakjes heb je wel niet echt nodig maar ze hebben zo hun voordelen.
Vooral handig vind ik ze bij rotsbeplantingen omdat bemesten dan wat moeilijk is. Ook bij bomen die naar een tentoonstelling moeten is het handig. Je kan ze snel verwijderen.
Ook als bescherming tegen eksters, huisdieren kan dit zijn voordelen hebben. Er is een touwtje aanwezig om ze te fixeren.
Vaak wordt bij de organische meststof wat spaghnum gevoegd om de opname te vereenvoudigen.
Lege theezakjes kun je zo kopen, bij ons 2.50€voor 100. Je hoeft dus niet te frunniken met gebruikte theezakjes.
Een alternatief zijn de plastic mestkorfjes.


woensdag 29 mei 2019

Spannend met pioen!

Het is belangrijk om een hobby als bonsai, boeiend, spannend, fris te houden. Zelfs na 40 jaar, zoals in mijn geval.
Een mogelijkheid is steeds nieuwe uitdagingen te zoeken, te experimenteren.
Zo vond ik onlangs een Japanse dwerg boompioen. Nu zijn boompioenen superpopulair in het oosten. De pioen bloem is zelfs de nationale bloem van China. Geen evidente plant voor bonsai natuurlijk maar toch zag ik in deze plant een nieuwe uitdaging.
De plant deed het tot nu zeer goed in de pot. Tijd voor een snoei.
Er was alleen topgroei. Deze nam ik weg om de vertakkingen onderaan te stimuleren. Een storende rechte stam kon weg, zeker omdat er een boeiende vertakking kon blijven.
En nu maar nieuwsgierig, ongeduldig observeren hoe de plant hierop gaat reageren. Spannend! Ik hou jullie op de hoogte. Bonsai is een ongelooflijk boeiende en veelzijdige hobby.






dinsdag 28 mei 2019

Een kilo raffia kost 10 euro.

Ik betrap mezelf erop dat ik meer en meer grijp naar raffia bij het vormgeven. Vooral bij kleinere correcties bij loofbomen is dit een handig alternatief. De ervaring leert dat vormgeving met draad bij loofbomen vaak faliekant afloopt door het snel ingroeien van de draad.
Spandraadjes van raffia zijn onschuldig en hoe meer je er mee werkt, hoe handiger en creatiever je er mee omgaat. Raffia is ook natuurlijk, ijzersterk en weinig storend.
Is een bedrading toch nodig biedt ook hier raffia een oplossing aan. Door de stam of tak te omwikkelen met natte raffia kan je hem goed beschermen tegen ingroei van draad.
 En... Voor een tiende heb je een bundel raffia voor het leven!















maandag 27 mei 2019

Blaas eens een zak op.

Olmen wachten soms erg lang om uit te lopen, zeker als ze wat verzwakt zijn door vorst. Het kan het late voorjaar, zelfs zomer worden voor de groei hervat. Daarom is het belangrijk deze olmen steeds vochtig te houden in halfschaduw, zeker niet op te geven. Vaak komen ze verrassend terug in groei.
Een hulpmiddel, ook voor binnenbonsai in problemen na een lange winter, is de truk met de zak.
We plaatsen onze doornatte bonsai in een doorschijnende, plastic zak. We blazen deze op zodat we een mini-serre krijgen met binnenin vochtige, gespannen lucht. Dit vormt  een sterk stimulerende omgeving voor de plant.
Zodra de plant nieuw leven laat zien komt hij terug in de open lucht.



zondag 26 mei 2019

Bonsai en Charlie chaplin



Vandaag geen praktische tip maar een zondags doordenkertje. We hoorden deze week een leuke quote van Charlie Chaplin. We vonden hem mooi passend bij bonsai en het bonsaiwereldje. Daarom dus...
Charly zei: we zijn allemaal amateurs. Het leven is veel te kort om iets anders te zijn.
Tot morgen.

zaterdag 25 mei 2019

Leuk bezoek op het bonsaiateljee

Vandaag het bezoek gehad van een groep blinde en dove medemensen samen met tolken en begeiders.






Prachtige voormiddag met heel veel enthousiaste reacties, belangstelling.
Jean-Pierre zorgde voor een korte demo, het boompje werd verloot. Ik wil hierbij een warme oproep doen aan clubs om dit een kans te geven, via vergaderingen tentoonstellingen. Hartverwarmend en met heel veel potentieel. Doen !

vrijdag 24 mei 2019

Vandaag zien we sterretjes

Naast springkruid is sterretjesmos zowat het meest hardnekkige onkruid in onze bonsai potten. Springkruid is nu wel eenvoudig, snel te verwijderen,Bij sterretjesmos is dit wat moeilijker.
Nu kun je zeggen, mos is OK in de potten, sterretjesmos is nog een leuk plantje.
Het probleem bij sterretjesmos zit echter op de bodem van de pot. Sterretjesmos gaat heel snel woekeren en vormt dan een dichte viltlaag op de bodem van de pot. Op die manier wurgt ze onze bonsai als het ware, verstoort ook de waterhuis houding.
Weg dus met het sterretjesmos, alleen hebben we te doen met een sterk woekerend plantje.
Slechts één methode werkt echt, dagelijkse controle  van de bodem, elk sterretje direct verwijderen.
Zoniet zit je op korte tijd met potten, vergeven van de sterretjes.
Verwijderen doe je best manueel of met een mes of spatel.
Er zijn bonsaisten die ze aanstippen met een onkruidverdelger of brandalcohol. Ik ben daar niet direct een voorstander v

an.
Veel sterkte met je strijd, winnen doe je hem nooit.

donderdag 23 mei 2019

Een bonsai kruidentuin.

Snuisteren bij een kruidenkweker geeft veel inspiratie voor shohin en accentplantjes.
Zo vonden we een dwerg bieslook, kruipende rozemarijn en thijm.
Je hebt ook een




een erg kleine lavendelsoort. Een mooi kruid voor shohin is het minder bekende olijfkruid.
Voordeel is dat deze planten gemakkelijk groeien, fleurig en geurig zijn. Leuke aanwinsten dus voor je collectie.
Let wel op voor mediterrane thijm en roosmarijn als bonsai. Wondermooi, inderdaad maar oh zo moeilijk in ons klimaat. Zelfs ondanks de klimaatverandering hebben ze  weinig of geen kans.

woensdag 22 mei 2019

Zich vermenigvuldigen vraagt teveel energie.

Momenteel zorgen veel bomen voor hun nageslacht. Jeneverbessen krijgen bessen die volgend jaar zwart en rijp zullen zijn. Japanse lorken tooien zich overvloedig met vruchten, appelaars starten met hun appeltjes.
En dan zijn er nog dennen, moerbei, mispel, kers, enz...
Mooi maar wel energievreters voor onze bonsai. Het is dus beter om ze te verwijderen. Zeker bij juniperus want de bessen hebben weinig decoratieve waarde. Bij de andere soorten kan je erg spaarzaam enkele vruchtjes laten staan. Het oog wilt ook wat.
Cotoneasterbessen, vuurdoorn, olijf, granaatappel laat ik ongemoeid.



dinsdag 21 mei 2019

Luizen bestrijden

Regelmatig krijgen we de vraag hoe beestjes te bestrijden op bonsai en dan nog liefst op een bio-wijze.
Er zijn twee families insecticide, kontaktinsecticide en systeeminsectide.
Bij kontaktinsecticide is het de bedoeling het gif op de insecten te brengen om ze te vernietigen. Niet zo eenvoudig want je moet ze dus allen raken, zoniet is de opvolging verzekert. Ook moet je het bespuiten regelmatig herhalen want insecten zorgen ook via eitjes voor hun nageslacht. Bij deze soort insecticide heb je verschillende bioproducten.
Rokers kunnen van hun gebruikte peuken een thee trekken. Hiermee spuiten is niet zo gezond, wel effectief. Lieveheersbeestjes eten alle luizen weg, alleen, dit kun je alleen in een kas.
De tweede familie, de systeeminsecticide, brengen het gif in de sapstroom zodat de zuigende insecticiden zichzelf vernietigen. Het resultaat is veel beter. Ook hebben deze insecticiden ook een lange nawerking die fataal is voor nieuw gebroed. Onze voorkeur.
Rupsen kunnen op enkele dagen een hele bonsai opvreten. Deze kan je wel natuurvriendelijk verwijderen met een harde waterstraal.
Wil je toch wat bio, kun je Oost-Indische kers een plaatsje geven in de tuin. Een leuke en smakelijke plant die de luizen zeker zullen verkiezen boven je bonsai.
Succes!

maandag 20 mei 2019

Een tip van Tony Tickle

Tony Tickle was weer top in Edingen. Een levende legende in de bonsai wereld. We noteerden een leuke tip.
Bij vormgeving hebje vaak twee takken die net boven elkaar staan. Zowiezo moet één van de twee verdwijnen. Maar welke?


De bovenste of de onderste? De sapstroom gaat in de eerste plaats naar de onderste tak. In tweede instantie wordt de bovenste tak bediend. Je kiest dus best voor het behoud van de onderste tak omdat die sterker is. Bij keuze van de bovenste tak ga je verder met een zwakkere tak die ook zwakker zal blijven. Een handig weetje. Dank je, Tony. Ook voor het mooie weekend